Dentova Akademi

Süt Dişlerine ve Daimi Dişlere Yapılabilen Koruyucu Tedaviler Nelerdir?

  • Anasayfa
  • Süt Dişlerine ve Daimi Dişlere Yapılabilen Koruyucu Tedaviler Nelerdir?
Süt Dişlerine ve Daimi Dişlere Yapılabilen Koruyucu Tedaviler Nelerdir?

Süt Dişlerine ve Daimi Dişlere Yapılabilen Koruyucu Tedaviler Nelerdir?

Mevcut süt dişleri ve daimi dişlere yapılan diş tedavileri kadar önemli bir konu da bu

Mevcut süt dişleri ve daimi dişlere yapılan diş tedavileri kadar önemli bir konu da bu dişleri diş çürüğüne karşı korumaktır. Diş çürüklerinden korunmak için yapılabilecek en etkili yöntemler flor uygulamaları ve fissür örtücü uygulamalarıdır. Herşeye rağmen diş kaybı gerekli ise kaybedilen dişin yerine yer tutucu yapılarak komşu dişlerin boşluğa devrilmesinin engellenmesi gerekir.

  • Fissür örtücü uygulaması : Dişlerin çiğneme yüzeylerinde fissür olarak adlandırılan girinti ve çıkıntılar mevcuttur. Diş çürüklerinin başladığı yerler genellikle dişlerin fissürleridir. Bu girintili kısımların temizliği zor olduğu için genellikle diş çürükleri bu bölgelerden başlar. Fissür sealantlar diş çürüğü oluşumunu engellemek üzere fissürlere uygulanan, şeffaf, beyaz ya da renkli akışkan dolgu maddelerdir. Bu işlem yapılırken diş üzerinden aşındırma yapılmaz. Dişte çürük oluşumu başladıysa fissür örtücü yapılmaz.
  • Flor, dişlerin çürümesini önleyen, dişlerin yapısını kuvvetlendiren bir elementtir. Dişler ilk sürdükleri zaman diş minesi tam olarak olgunlaşmadığından yeni sürmüş dişler genellikle çürüğe karşı daha dirençsiz ve çürük oluşumuna yatkındırlar. Flor, diş minesini kuvvetlendirerek dişi asit ataklarına karşı korur ve dolayısıyla diş çürüklerinin oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Profesyonel yüzeyel flor uygulaması sadece dişhekimleri tarafından uygulanabilen koruyucu bir yöntemdir. Yüzeyel flor, 6 ayda bir dişhekimi tarafından uygulanmalıdır.
  • Erken süt dişi kayıplarında, alttan gelecek olan daimi dişin yerini korumak amacıyla yer tutucu olarak adlandırılan apareyler kullanılır. Yer tutucular, komşu dişlerin çekim boşluğuna hareket etmelerini ve bu yolla daimi dişin ya gömük kalmasını yada farklı yerden çıkmasını, dolayısıyla ileride ortodontik bozukluk oluşmasını önlemeye yarayan apareylerdir. Diş hekimi ile uyumlu olan çocukların tedavileri klinik koşullarda, zihinsel engelli veya anksiyeteli çocukların tedavisi ise sedasyon uygulanarak ya da genel anestezi altında yapılmaktadır.

Diğer Bloglar

Telefon
WhatsApp