Konya 20 lik Diş Çekimi
Konya 20’lik diş çekimi yaptırmak isteyen hastalarımızın diş çekimlerini, Dentova Akademi’de uzman hekimlerimizle birlikte yapmaktayız. Alt ve üst çenenin sağ ve sol arka bölgelerinde bulunan 3. Büyük azı dişleri yani halk arasında 20 yaş dişleri genellikle 20 li yaşlarda sürmeye başladığı için bu adı alır. Yirmilik dişlerin çekimi diş hekimi veya çene cerrahı tarafından yapılan bir işlemdir.
20 yaş dişleri çene kemiğinin genişliğine, mevcut pozisyonuna ve üzerinin sert veya yumuşak dokularla kapalı olmasına bağlı olarak tam ve kısmi olarak sürebilir veya tamamen gömük kalabilir.
Konya 20'lik Diş Çekimi - 20 yaş dişlerinin çekilmesi gerekir mi?
Ağız içerisinde en arkada bulunduklarından dolayı ulaşılması ve bakımı zordur. Tamamen sürmüş çene kemiğinde yer bulmuş 20 yaş dişleri, karşıt çenedeki dişle çiğneme görevi yapıyorsa çekilmesine gerek yoktur. Bu dişler ancak ortodontik tedavi gereği çene kemiğinde yer kazanmak amacıyla veya sürme sırasında öndeki dişlere baskı uygulaması ön bölgede çapraşıklıklara neden olması ihtimaliyle çekimi uygundur.
20 yaş dişleri hangi durumlarda çekilmesi gerekir?
20 yaş dişleri kısmen sürebildiği gibi tamamen de gömük kalabilir. Tam gömülü dişler bir problem çıkarmasa da mutlaka röntgen ile takip edilmesi gerekir. Bazı durumlarda hemen önündeki diş köklerine baskı uygulayabilir, diş köklerine zarar verebilir, kist oluşturabilir. Kronik vakalarda kulağa yansıyan ağrı ve ağız açıklığında kısıtlılık görülebilir.
En sık sorun çıkaran ise yarı gömük dişlerdir. Yani üzeri kısmi olarak kemik veya yumuşak doku (diş eti) ile kapalı olan dişlerdir. Kısmi diş eti ile kapalı olması ve ulaşılması zor bir bölgede yer alması gıda birikimini kolaylaştırır, bakımı güçleştirir. Bu tip vakalarda diş kolaylıkla çürüyebilmekte, diş eti iltihabına (perikoronitis), ağız kokusuna neden olabilmektedir. Yarı gömük dişler çene kemiğinde yer bulamadıkları için dile ve çoğunlukla yanağa doğru sürebilmekte, yanak ısırmasına neden olmaktadır. Böyle durumlarda antibiyotik ilaçlar kesin tedavi değil, kısa süreli hastanın şikayetlerini azaltır. Kesin çözüm ise enfeksiyon kaynağını yani 20lik dişin uzaklaştırılmasıdır.
Yarı ve tam gömük dişlerin çekim kararı?
20 yaş dişlerinin çekim kararı için konya diş hekimleri veya çene cerrahı tarafından muayene edilmesi gerekir. Hastanın yaşı, genel sağlık durumu, şikayetleri, dişin konumu, cerrahi olarak opere edilebilirliği değerlendirilir. Genel hasta şikayetleri ise;
- Ağız kokusu
- Gıda birikimi
- Kulak, şakak, çene altına ilerleyen kronik ağrı
- Çürük oluşmuna bağlı olarak soğuk, sıcak ağrısı
- Gece ağrısı
- Ağız açmada kısıtlılık
- Eklem ağrıları yer alır.
Klinik muayeneyle beraber panoramik röntgen veya gerekli durumlarda tomografi (3boyutlu röntgen) ile değerlendirilmesi gerekir. Röntgende;
- Alt çene kemik içersinde mandibular kanal (ana damar-sinir kanalı) ile olan komşuluğu
- Köklerin sayısı, uzunluğu, kalınlığı, kök ucunun kıvrık olması
- Komşu dişle olan ilişkisi, çürük boyutu
- Kist varlığında kistin büyüklüğü, yerleşimi, çeşidi (dentigeroz veya keratokist)
- Üzerindeki kemik kalınlığı
- Çene içerisindeki konumu değerlendirilir.
Yarı ve tam gömük 20 yaş dişlerin çekimi
Klinik ve radyografik muayene ile çekim kararı verildiğinde;
- Operasyon öncesi; hastanın genel sağlık durumuna göre profilaksi amacıyla, hastanın antibiyotik kullanması gerekebilir.
- Rutinde kullandığı ilaçlar, daha önce geçirdiği önemli hastalık ve ameliyatlar sorulur.
- Lokal anestezi altında cerrahi işlem gerçekleştirilir.
- Dişin çekimi sonrası yara yeri sütur (dikiş) atılarak kapatılır. Yara yerinin iyileşmesini hızlandıracak birtakım biyomateryaller kullanılabilir.
- Operasyon sonrası minimum yarım saat kadar tampon ısırması gerekir.
Operasyon sonrası dikkat edilmesi gerekenler..!
- Çekim sonrası minimum 30dk tampon uygulanması kanamayı azaltır.
- Dışardan uygulanacak en az 3 gün soğuk su veya kompres ağrı ve şişliğin azalmasına yardımcı olarak hastanın iyileşme dönemini daha rahat geçirmesini sağlar.
- Operasyon sonrası ilk gün dişler fırçalanmamalı, sızıntı şeklinde kanama varlığında tükürülmemeli, su veya gargara ile çalkalanmamlıdır.
- Ertesi günden itibaren ağız bakımına dikkat edilmeli, düzenli fırçalama ile beraber ılık tuzlu su ile kuvvetli ve uzun süreli olmayacak şekilde gargara yapılmalıdır.
- Operasyon sonrası opere edilen bölgede çiğneme yapılmamalı, en az 3 gün yemeklerde sıcak tüketilmemeli, soğuk gıdalara yer verilmelidir. (dondurma, yoğurt, sütlü tatlılar..)
- Özellikle sigara kullanan hastaların en az bir hafta süreyle sigara içmemeleri gerekir. Sigara kanamayı azaltması nedeniyle yara iyileşmesini geciktirir.
- Operasyon sonrası antibiyotik, antienflamatuar ağrı kesici ve gargara kullanılması gerekebilir.
- Ağız açıklığında kısıtlılık oluştuğu durumlarda çene açma egzersizleri uygulanmalıdır.