Konya Çene Ameliyatı
Konya çene cerrahisi genel itibariyle ağız boşluğu, çene kemikleri ve dokularının sağlığı ve çene estetiği, çene botoksu ve çene ameliyatı alanlarını kapsar.
Ancak çene cerrahisinin günümüzde en çok uğraştığı tedavi implant cerrahisidir. Bunun yansıra, gömülü diş, 20lik diş ameliyatları, kist ve tümör operasyonları, çene çıkıkları ve kırıkları, çene kemiği güçlendirme işlemleriyle de uğraşır.
Konya Çene Cerrahisi Alanları
- 20 Yaş Dişleri:
Konya 20 lik diş çekimi : Bu dişler, son çıkan azı dişleridir. 18-27 yaşları arasında çıkar. Son çıkan dişler olduğu için genelde çıkarken diğer dişleri sıkıştırır. Bazen ise diş etinden hiç çıkmayarak gömülü kalarak ağrı yapabilir. Bu durumda diğer dişlerin formları bozulmadan 20 yaş dişleri çekilmelidir. Çekilmediği takdirde diğer dişleri sıkıştırarak, formlarını bozar. 20 yaş dişleri diğer dişlere oranla daha hızlı çürümeye meyillidir. Diş etlerinde enfeksiyona sebep olur. Temasta olduğu dişlerin çürümesini hızlandırır. Çene estetiği bakımından hoş olmayan görünümler meydana gelebilir
- Apikal Rezeksiyon
Kanal tedavilerinin başarısız olması, tedavisi geciktirilmiş diş çürükleri nedeniyle dişlerin kök uçlarında meydana gelen hastalıklı enfeksiyonların cerrahi operasyonlarla çıkartılması işlemidir. Uygulanma alanları diş köklerinde kist oluşması, kanal tedavisi halinde enfeksiyonların geçmemesi, kanal tedavisi esnasında yaşanılan aksaklıklar, bu aksaklıkların düzeltilmesi gerekliliği, kanal tedavisine rağmen hastanın ağrılarının devam etmesi, diş kökünün çene kemiği kısımlarında kırılmaların yaşanmasıdır. Lokal anestezi ile yapılan bu ameliyat ortalama 45 dakika kadar sürmektedir. Enfekte dokulara ulaşılıp bölgenin temizlenmesi işlemi ile dikiş işlemine geçilir. Eğer ameliyat doğru bir şekilde gerçekleşirse enfeksiyonlu dokular kısa süre içerisinde iyileşir. Kemik dokusunun oluşması için biraz daha beklenmesi gereklidir. Bu ameliyatta sonra dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır;
- Operasyon sonrası uygulanan tampon 30 dakika daha yerinde tutulmalıdır.
- Ameliyattan sonra 2 saat hiçbir şey tüketilmemelidir.
- Ameliyattan sonra tüketilen yiyecek ve içecekler ılık olmalıdır.
- Ödem riskine karşı buz tedavisi uygulanmalıdır. 1 gün boyunca 15er dakikalık seanslar halinde bu tedavi uygulanmalıdır.
- Lokal anestezinin etkisi tam olarak geçmeden katı yiyecekler tüketilmemelidir.
- Ameliyattan sonra çene kemiğinin üzerine aşırı kuvvet yüklenmemelidir.
- Ameliyattan sonra şişlik ve ağrı oluşabilir. Doktorunuzun reçete ettiği ağrı kesici ve antibiyotikler ile bu semptomlar giderilebilir.
- Ağız hijyeni için diş ipi, ağız gargarası gidi hijyen ürünleri kullanılmalıdır.
- Kist Operasyonları
Ağız içi dokularda ve çene kemiklerinde tomografi sonucunda tespit edilmesiyle bu kistin alınması operasyonudur. Kese şeklinde olan bu kistler genellikle içinde sıvı toplanması sonucu büyüme eğilimi gösterir. Bu kistlerin oluşmasının en büyük sebebi ağzı hijyenine önem verilmemesidir. Bu kistlerin diğer oluşma sebepleri çarpmaya bağlı oluşan travmalardır. Bu ameliyatların zorluğu kistin oluştuğu bölgeye ve boyutuna göre değişmektedir. Ancak yine de çok korkulması gereken operasyonlar değillerdir. Lokal anestezi ya da anestezi altında gerçekleştirilebilirler.
Siz de çene cerrahisine ihtiyacınız var ise, Dentova Akademi Konya çene ameliyatı kliniklerinde bu işlemleri gönül rahatlığıyla yaptırabilirsiniz.