Diş Gıcırdatma (Bruksizm) nedir?
Bruksizm uykuda ya da uyanıkken görülebilen diş sıkma ile karakterize bir parafonksiyonel alışkanlıktır. Toplumda ortalama
Bruksizm uykuda ya da uyanıkken görülebilen diş sıkma ile karakterize bir parafonksiyonel alışkanlıktır. Toplumda ortalama olarak görülme sıklığı yüzde 20 civarındadır. Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte genellikle psikolojik etkenlere bağlanmaktadır. Özellikle stresli yaşam ve anksieyete bruksizmdeki en önemli etkendir. Ancak bağırsak parazitleri, hormonal bozukluklar, Parkinson hastalığı gibi sistemik rahatsızlıklar da buruksizme neden olabilir.
Buruksizm belirtileri nelerdir?
- Dişlerin çiğneyici yüzlerinde oluşan aşınma ve kırılma
- Ön diş köşelerinde kırık ve çatlaklar
- Genellikle soğuğa karşı hassasiyet oluşumu
- Özellikle küçük azı dişlerinde görülen dişlerin boyun kısmında kama şeklinde aşınmalar
- Dişlerde sallanma
- Ön dişlerde aralanma
- Yanaklarda iz oluşumu ve yaralanma
- Gece oluşan basınca bağlı kanlanma azaldığı için dişetlerinde kaşınma hissi
- Baş, boyun ve omuz ağrısı
- Eklem ağrısı
- Çene açmada zorluk ve azalma
Buruksizm tedavisi nedir?
Buruksizmin tedavisinde genellikle çiğneme kaslarının aşırı çalışmasının engellenmesine ve dişlerin ve eklemlerin aşıryüklenmesinin engellenmesine yönelik tedaviler yapılmaktadır. Bu konuda en verimli tedaviler başlangıçta gece plağı uygulamaları sonrasında ise botoks uygulamasıdır.
Gece plağı genel olarak çiğneme yüzeyinin değiştirilmesi, dikey boyut denilen dişlerin birbirine göre durumlarının değiştirilmesi, eklem başlarının pozisyonunun değiştirilip rahatlamanın sağlanması gibi faydaları sağlayabilir. Botoks ise çiğnem kaslarının kuvvetini azaltarak faydalı olur.