Dentova Akademi

Ağız Kokusu (Halitozis) Nedir?

  • Anasayfa
  • Ağız Kokusu (Halitozis) Nedir?
Ağız Kokusu (Halitozis) Nedir?

Ağız Kokusu (Halitozis) Nedir?

Kötü ağız kokusu (Halitozis) dünyanın her yerinde, insanların yaygın olarak yaşadığı, sosyal ilişkileri olumsuz etkileyebilen

Kötü ağız kokusu (Halitozis) dünyanın her yerinde, insanların yaygın olarak yaşadığı, sosyal ilişkileri olumsuz etkileyebilen bir durumdur. Sosyal ilişkilerin son derece önemli olduğu günümüzde halitozisin insanlar üzerinde yarattığı psikolojik etki güçlü olmaktadır. Bu da insanları ağız kokusunun nasıl kurtulacağına dair  tedavi arayışına yöneltmektedir.

Halitozis genellikle kötü ağız şartlarından kaynaklanan bir durumdur. Kişileri psikolojik olarak etkileyen ve sonrasında sosyal izolasyona kadar varan bu durum tıbbi ve dişsel sorunlardan kaynaklanıyor olsa da halitozis şikayetlerinin yaklaşık %90’ı dişsel kaynaklıdır.

Koku oluşumunda en önemli etkenler uçucu sülfür bileşikleridir. Bu bileşikler mikroorganizmalar tarafından çözülen protein artıklarının ve dökülen dişeti epitelinin sonucunda meydana gelir. Kokunun oluşumunda mikroorganizmalar rol oynar.

Ağız kokusu Çeşitleri

  • Gerçek Ağız Kokusu
    • Fizyolojik Ağız Kokusu

Fizyolojik ağız kokusu denildiğinde sabah kalktığımızdaki ağız kokusu ile yiyeceklerden kaynaklı (soğan, sarımsak vb) koku akla gelir. Herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Çoğunlukla dişlerin fırçalanmasıyla ortadan kalkar. Sakız çiğnemek de kokunun ortadan kaldırılmasına faydası olur.

  • Patolojik ağız kokusu

Bu tür ağız kokusuna sahip kişiler genellikle ağız kokusunun farkında değillerdir. Diş fırçalama ya da gargara kullanımı ile geçmez. Tedavi için öncelikle ağız içine odaklanılmalıdır. Diştaşı temizliğinin yanısıra diş çürükleri tedavi edilmelidir. Ağız içerisinde daha önceden yapılan kötü ve taşkın dolgu kaplama vb. varsa yenilenmelidir.

Tüm bunlara rağmen çözüme kavuşturulamadıysa ağız dışı sebeplerden olduğu düşünülerek dahiliye uzmanına yönlendirilmelidir.

  • Psikolojik ağız kokusu

Bu kişiler başkalarının farketmediği ancak kendilerinin duyduğu ağız kokusundan şikayetçidirler. İleri durumlarda hastanın sosyal izolasyonuna da neden olabilir. Kontroller sırasında hastanın ağız kuruluğuna sahip olup olmadığı da değerlendirilmelidir. Bazı stresli hastalarda ağız kuruluğundan kaynaklı ağız kokusu varmış hissi de oluşabilir. Tedavi olarak da hasta ağız kokusunun olmadığı hakkında motive edimelidir.

Diğer Bloglar

Telefon
WhatsApp